onsdag 9 mars 2011

Doktor Kosmos är gladare igen

Intervju med Doktor Kosmos i Upsala Nya Tidning 2008.

Efter en tung period där förra skivan floppade och bandet var nära att läggas ned är Doktor Kosmos tillbaka. Enligt Uje Brandelius är nya albumet delvis en tillbakagång till ett gladare och kaxigare sound. I morgon, torsdag, spelar de på Katalin.

I låten Doktor Kosmos lägger upp en mediestrategi på nysläppta albumet Hallå? diskuterar bandmedlemmarna hur de ska göra för att lura journalister. Ska de vara låtsasnaturliga som Håkan? Ska de vara låtsaskaxiga som The Hives? Ska de dissa Timbuktu genom att kalla honom för Julklappsrimmarkungen för att få rubriker? För att inte falla i någon fälla börjar jag med att fråga vilken strategi de valde.
- Vi valde transparens. Alla korten på bordet, svarar Uje Brandelius med ett tonfall som låter självklart ärligt.
Doktor Kosmos bildades i Uppsala. Hur gick det till?
- Vi var fyra stycken som flyttade till Uppsala från Gävle. Där hade vi haft ett band som spelade rockabilly och hette Handsome Hank and the Hookers, men eftersom trummisen, Handsome Hank själv, inte flyttade med så startade vi ett nytt band. Men i början formulerade vi det egentligen inte som ett band. Vi spelade mest på nationer och lite andra ställen för att det var roligt.
Jag är lite förvånad över att det inte har kommit någon låt om universitetstiden än.
- Har vi ingen sådan? Nej, det stämmer nog. I början gjorde vi mest låtar om rymden. Det har nog att göra med att folk har avskytt oss för att vi är studentspexiga, så vi har försökt fjärma oss från studentgrejorna. Men det ska bli en, det lovar jag.
När jag lyssnar på nya albumet så känns det delvis som en tillbakagång till de tidigare Doktor Kosmos-skivorna.
- Grundtonen är gladare och kaxigare än sist, så på det viset stämmer det. Men egentligen är det bara förra skivan som skiljer ut sig med en del mörkare och sorgsnare låtar. När vi gjorde den hade vi ambitionen att göra ett stort magnum opus, en milstolpe i svensk pophistoria och det gick sådär. Nu har vi bara försökt göra en vanlig popplatta och det blev bättre.
Vad kommer att hända på Katalin i morgon?
- Det kommer att bli en multimediashow utan dess like. En snubbe som heter Johan Torell har jobbat i ett halvår med att göra grafik till varje låt som projiceras på en tio gånger fyra meter stor projektionsduk. Uppstyrd psykadelika, nazi-psykadelika, kan man kalla det. Och så har vi repat sjukt mycket så vi är tajtare än någonsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar